Mituri despre dependenta si cei 12 Pasi

Unul dintre terapeutii  nostri, Mark Abrami, deconstruieste cele mai cunoscute mituri identificate de el, referitoare la dependenta, programul celor 12 Pasi si recuperare.

Mitul 1: Am dependenta pentru ca sunt un om rau.

Nu ai un caracter rau. Poate ca ai facut lucruri neplacute, urate, sau i-ai ranit pe cei din jur, dar suferi de o boala pe care nu o poti controla. Aceasta boala se poate trata. Poti participa la intalniri de recuperare in cadrul organizatiilor Alcoolici Anonimi si Narcotici Anonimi, sau e posibil sa ai nevoie de tratament rezidential. Pentru acest ultim caz suntem la dispozitia ta, pregatiti sa te ajutam.

Mitul 2: Nu am dependenta daca fumez canabis.

Fumarea canabisului poate crea dependenta. Dependenta de canabis este o problema la fel de serioasa ca orice alta dependenta de droguri. Multe persoane care vin la Castle Craig au probleme cu consumul de canabis.

Mitul 3: Am venit pentru a-mi trata dependenta de cocaina, iar la terminarea tratamentului, pot incepe sa fumez canabis si sa beau alcool.

Dependenta ta primara este cea de cocaina. Cu toate acestea, folosirea altor droguri, inclusiv alcool sau canabis vor determina recaderea dependentei de cocaina. Programul celor 12 Pasi are ca scop final abstinenta totala.

Mitul 4: Nu sunt ca persoanele cu dependenta de heroina, consum doar alcool.

Poate ca nu ai consumat niciodata heroina, dar si alcoolul este un drog. Observa cantitatea de alcool consumata si modul in care aceasta ti-a afectat atat viata, cat si familia – gandeste-te la problemele pe care ti le-a creat. E posibil sa negi ca ai o problema serioasa, dar alcoolismul este o boala progresiva si daunatoare.

Mitul 5: Familia imi spune ca m-as putea opri daca as avea vointa necesara.

Dependenta ti-a afectat puternic familia, dar oare in trecut, vointa te-a ajutat sa te opresti? Pot sa iti sugerez ca familia/parintii tai sa participe la sedinte de terapie familiala? Acestea ii vor ajuta sa invete despre dependente si despre modalitatile prin care te pot sprijini.

Mitul 6: La terminarea tratamentului de dezintoxicare, ma pot intoarce acasa. In fond, am un job, bani, o familie. Sunt bine.

Dezintoxicarea este doar prima faza a tratamentului. Apoi, cuvantul cheie este „schimbare”, schimbarea de sine, schimbarea atitudinilor, a comportamentului, a credintelor si stilului de viata, toate legate de problema dependentei. Dorim sa te ajutam in acest proces. Terapia de grup te va ajuta sa faci aceste schimbari.

Mitul 7: Daca urmez tratamentul in 12 Pasi, mi se va spala creierul.

Alcoolul si drogurile ti-au distrus sanatatea, familia si relatiile. Programul de tratament in 12 Pasi te va ajuta sa te regasesti, sa redevii puternic si plin de speranta. Nu e minunat sa ai puterea de a alege?

Mitul 8: Nu cred in Dumnezeu, asa ca nu voi putea parcurge toti pasii.

Nu trebuie sa crezi in Dumnezeu in sens religios, iti respectam conceptia personala, propria intelegere a faptului ca exista „o putere mai  mare decat tine” si o „forta” ce te vor ajuta sa devii abstinent si sa continui o viata normala. In fond, dependenta este cu siguranta „o putere mai mare decat tine” in momentul de fata. Depinde de fiecare persoana in ce alege sa creada – fie ca obiectul credintei este Dumnezeu sau nu.

Mitul 9: Nu pot purta o discutie cu alte persoane daca nu beau sau consum droguri.

Stiu ca ti se pare dificil sa socializezi fara a fi ajutat de droguri, dar aici, in cadrul terapiei de grup si in comunitate, vei invata sa vorbesti cu ceilalti si sa crezi din nou in tine.

Mitul 10: La terminarea tratamentului, nu voi putea sa ma opresc, pentru ca toti ceilalti beau!

Este adevarat ca vor exista situatii cand toti ceilalti, cu exceptia ta, vor bea. Dar, in aceste momente, iti vei aminti de strategiile invatate in cadrul programului de prevenire a recaderii. Nu poti schimba faptul ca alte persoane beau. Exista multe mecanisme care te pot ajuta sa ramai puternic, ferit de tentatia drogului, atunci cand te intorci acasa – poti participa in mod regulat la intalnirile grupului de Alcoolici Anonimi si la sedintele de aftercare (ingrijire post-tratament), poti sa-ti construiesti un cerc de prieteni care nu consuma alcool. Vei avea optiuni din care sa poti alege.