Amfetamine (Speed)

Informatii generale

Termenul ,,amfetamina” se refera la un grup de substante din categoria stimulentelor. Amfetaminele au fost sintetizate in anii 1880 si folosite initial ca decongestionant nazal, ca medicament in scopul inhibarii cresterii in greutate si pentru a-i ajuta pe oameni sa ramana treji. Acestea le erau prescrise soldatilor in timpul razboiului, pentru a le spori capacitatea de concentrare. In 1965, guvernul Statelor Unite a restrictionat accesul la acest drog, din cauza potentialului crescut de raspandire a unei dependente periculoase. La ora actuala, desi multe din aceste droguri sunt prescrise ca medicament de catre entitati medicale autorizate, amfetaminele sunt disponibile si pe piata neagra si sunt in general produse ilegal.

Amfetaminele sunt cunoscute si sub numele de ,,uppers” sau ,,speed”, deoarece cresc viteza de reactie a organismului. Anumite tipuri de amfetamine sunt prescrise in mod legal de doctori pentru tratarea unor afectiuni ca: deficitul de atentie (ADHD) si narcolepsia (care reprezinta o afectiune manifestata printr-o nevoie incontrolabila de a dormi).

Amfetaminele sunt comercializate de obicei sub forma de pastile.

Efectele amfitaminei

Stimulentele sunt folosite in exces atat pentru sporirea performantei, cat si in scopuri recreationale. In cazul primei situatii, acestea suprima apetitul (ceea ce rezulta in pierderea greutatii), sporesc capacitatea de efort, concentrarea si atentia. Efectele euforice ale stimulentelor cresc daca pastilele sunt zdrobite inainte de a fi prizate sau injectate. Unii consumatori dizolva tabletele in apa si injecteaza compozitia obtinuta. Acestia isi pun in pericol sanatatea, deoarece anumite ingrediente din compozitia pastilelor ilegale nu sunt dizolvabile si pot bloca unele vase sanguine (capilarele).

Simptome ale abuzului de amfetamine

Toate tipurile de substante stimulente actioneaza prin eliberarea unui exces de dopamina in creier (dopamina este o substanta chimica din creier- un neurotransmitator- responsabila de senzatia de placere). Rezultatele terapeutice ale stimulentelor sunt atinse prin cresterea progresiva a nivelului de dopamina, in acelasi ritm in care ea este produsa de catre creier. Dozele prescrise de catre medici sunt la inceput mici si cresc treptat, pana la atingerea efectului terapeutic necesar. Atunci cand substanta este folosita in alte doze decat cele prescrise, nivelul de dopamina din creier creste intr-un ritm rapid si necontrolat si deregleaza comunicarea intre celulele nervoase, provocand astfel o senzatie temporara de euforie si marind riscul aparitiei dependentei.

Amfetaminele nu afecteaza doar creierul, ci si inima, plamanii si alte organe. Consumatorii resimt o reactivitate crescuta, entuziasm, disparitia senzatiei de somn, sau chiar euforie si o senzatie de putere absoluta. Printre efectele fizice se numara accelerarea respiratiei, marirea pulsului, tensiunea crescuta, pupilele dilatate, scrasnirea dintilor si apetitul redus. Aceste efecte dureaza sase ore sau mai mult, de la caz la caz.

Consumul de doze mai ridicate poate provoca febra, transpiratie, dureri de cap, dereglari de vedere, ameteli. Dozele foarte ridicate duc la dereglarea ritmului cardiac, dureri in piept, tremurat, pierderea capacitatii de coordonare a miscarii, convulsii, inconstienta sau chiar moarte, ca urmare a unui infarct sau accident vascular cerebral.

Alte semne care indica un consum abuziv de amfetamine sunt: agresivitate, schimbari bruste ale starii de spirit, iritabilitate, dereglari ale somnului, nevoi compulsive. Simptomele pe termen lung includ distimia, o tulburare de comportament constand in depresie cronica. Pot aparea si dereglari de alimentatie, oboseala, lipsa increderii in sine, depresie, letargie.

Riscuri pentru sanatate

Stimulentele pot duce la cresterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a temperaturii corpului, la scaderea nevoii de somn si a apetitului (cu riscul instalarii malnutritiei). Folosirea regulata provoaca ostilitate si paranoia. Dozele foarte mari cauzeaza probleme cardiovasculare complexe, inclusiv accidente vasculare.

Cel mai riscant aspect al abuzului de amfetamine este pericolul instalarii dependentei. In timp, consumul excesiv de amfetamine poate rezulta in comportamente psihotice, violenta, agresivitate, halucinatii, convulsii. Altfe efecte sunt: malnutritia, ca urmare a suprimarii poftei de mancare, sau predispozitia crescuta la boli (din cauza alimentatiei sarace, a lipsei somnului si a mediului nesanatos). Persoanele care isi injecteaza substanta risca infectarea cu hepatita, SIDA si blocarea vaselor de sange (ceea ce poate duce la disfunctii ale rinichilor, plamanilor, atacuri cerebrale sau la alte leziuni ale tesuturilor).

Amfetamine: simptome de sevraj

La disparitia efectelor drogului, consumatorii de amfetamine resimt oboseala cronica, dereglari ale somnului, o senzatie de foame nestapanita si depresie. De obicei, aceste simptome de sevraj dispar treptat dupa cateva zile, dar pot persista pentru cateva saptamani in cazul unora dintre pacienti. Corpul are nevoie de o perioada indelungata (intre 6 luni si un an) pentru a se reface suficient si a reveni la functiile normale.

Sevrajul la consumatorii abuzivi intervine la 2-3 zile dupa oprirea consumului si poate dura cateva luni.

Consumul de amfetamine pe termen lung

Consumul indelungat de amfetamine duce la aparitia urmatoarelor probleme:

 • Psihoza
 • Afectiuni de ordin fiziologic si comportamental
 • Ameteala
 • Batai neregulate ale inimii
 • Probleme de respiratie
 • Schimbari de atitudine sau de temperament
 • Oboseala sau slabiciune acuta
 • Aritmie cardiaca
 • Activitati fizice repetate
 • Convulsii, coma, moarte
 • Ulcer
 • Malnutritie
 • Boli mentale
 • Probleme ale pielii
 • Deficienta de vitamine
 • Piele foarte palida sau foarte rosie
 • Pierderea abilitatii de coordonare, colaps fizic

Tratamentul dependentei de amfetamine la Castle Craig

La Castle Craig tratam pacientii cu dependenta de amfetamine. Tratamentul incepe cu etapa de dezintoxicare: personalul nostru medical supravegheaza permanent pacientii si ii ajuta sa depaseasca aceasta perioada cat mai confortabil cu putinta. Urmatorul pas este reabilitarea completa, prin procesul terapeutic.

Va rugam sa accesati sectiunea noastra despre tratament pentru a citi mai multe despre tratamentul dependentei de amfetamine la Castle Craig Hospital in Scotia.

Surse:

drugabuse.gov

cesar.umd.edu

druginfo.adf.org.au

dao.health.wa.gov.au

urmc.rochester.edu