Statistici despre abuzul de alcool si droguri

Cifre

  • Tulburarile datorate consumului de alcool in Romania sunt cu peste o treime mai mari decat in UE. “20% dintre cei care se adreseaza medicilor de familie si 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, recunosc consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala. Dintre cei care ocupa functii manageriale, 28% (mai mult de 1 din 4) consuma alcool peste limita admisa”, releva ALIAT – Asociatia pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor. (Sursa)
  • Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii dezvaluie ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. In Romania peste doua milioane de persoane consuma alcool in exces, 70% din cazurile de violenta in familie si aproape 1/2 din crime sunt cauzate de bautura excesiva si circa 100 de romani mor anual din cauza alcoolului. (Sursa)
  • Aproape 4% din decesele inregistrate la nivel mondial au fost puse de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe seama consumului excesiv de alcool, ceea ce inseamna mai multe victime decat fac maladia HIV/SIDA si tuberculoza. Alcoolul este a treia cauza de imbolnavire si de deces prematur la nivel mondial, dupa greutatea mica la nastere si sexul neprotejat (pentru care alcoolul este un factor de risc). Aceasta in condiitile in care numai jumatate din populatia Globului bea alcool. (Sursa)
  • Un procent de 14.7% din decesele inregistrate in Romania au la origine consumul de alcool. (Sursa)
  • Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au estimat ca, în anul 2004, nu mai putin de 94.451 de barbati si 25.284 de femei din tarile Uniunii Europene au decedat din cauza consumului de alcool. Aceasta inseamna ca 13,9% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 7,7% din cele in randul femeilor au avut la origine consumul de alcool. (Sursa)
  • In randul romancelor, acest procent este mult mai mare decat media europeana, cel mai mare din toate tarile U.E. Barbatii din Romania sunt pe locul al patrulea in privinta numarului de decese cauzate de alcool. In general, tarile est-europene si central-europene inregistreaza un procent mai mare de decese cauzate de alcool. (Sursa)
  • Consumul abuziv de alcool reprezinta cauza a 25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (intre 15 si 29 de ani), se asociaza cu pana la 60% din cazurile de viol, cu pana la 70% din cazurile de violenta in familie, cu 40% din crime si cu 1 din 6 cazuri de suicide. (Sursa)
  • Cifre inregistrate de ALIAT – Asociatia pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor- din 1993 pana in prezent:
   – peste 15000 de persoane dependente de droguri injectabile
   – peste 1000 de persoane care consuma abuziv alcool sau sunt membri ai unei familii in care exista alcoolism. (Sursa)