Sedintele de terapie de grup sunt tinute de un terapeut de doua ori pe zi, in grupuri formate din 8-10 pacienti. Pacientii lucreaza impreuna, se confrunta, se sprijina si observa propriile schimbari, cat si ale colegilor lor. Terapia de grup are la baza principiile dezvoltarii personale prin impartasirea experientelor proprii despre dependenta si deschiderea celorlalti membri ai grupului.

Pacientii lucreaza impreuna, se confrunta, se sprijina si observa reciproc schimbarile  produse la ceilalti.

Cum ajuta terapia de grup la recuperare

Terapia de grup reprezinta o componenta fundamentala in special in tulburarile de consum de substante deoarece:

  • Vizeaza sentimentele de rusine si vina;
  • Identifica probleme si situatii care ar putea conduce la recadere;
  • Educa comportamentul de consum de alcool si droguri si consecintele acestora;
  • Asigura psiho-educatia cu privire la modelele comportamentale legate de consumul de alcool si droguri si consecintele acestora;
  • Pregateste pacientii pentru abstinenta pe termen lung si implicarea in grupurile de Alcoolici Anonimi, Narcotici Anonimi si Jucatori de Noroc Anonimi;
  • Determina pacientii sa inteleaga spiritul grupurilor de suport anonime.

Cum functioneaza terapia de grup

Unul dintre terapeutii nostri asculta, confrunta atent si pune accent pe aspectele problematice ale consumului de substante. Terapia de grup propune o abordare dinamica bazata pe respect, comunicare asertiva, transparenta, si suport emotional, in care obiectivul principal este confruntarea aspectelor psiho-sociale ale consumului de substante.

In timpul sedintelor de grup, pacientii isi spun povestea vietii, indeplinesc mici sarcini si au anumite teme, cum ar fi sa examineze cele mai importante consecinte ale dependentei si sa le impartaseasca in cadrul grupului sau sa identifice modul in care frica si rusinea le incetineste recuperarea.

Terapia specializata de grup

Unele grupuri se ocupa de aspecte specifice: