Terapie pentru dependenta de jocurile de noroc
Dependenta de jocurile de noroc este o tulburare de tip comportamentalce duce la dificultati financiare grave, probleme la locul de munca, o viata de familie disfunctionala si uneori chiar suicid. Fie ca e vorba de bilete la loterie, pariuri sportive, jocul de poker online sau vizita la casinouri, jocul poate deveni compulsiv.
Programul nostru de tratament al dependentei de jocuri de noroc este fondat pe Modelul Minnesota, combinat cu terapia cognitiv-comportamentala. Acest program ajuta pacientii sa:
- Inteleaga natura complexa a dependentei de jocurile de noroc;
- Recunoasca implicatiile intra – si inter-personale ca urmare a jocului patologic;
- Inteleaga pattern-ul de impulsivitate si comportamentul compulsiv in legatura cu jocurile de noroc;
- Gestioneze datoriile si finantele.
Cum functioneaza terapia pentru dependenta de jocuri de noroc
Prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale ajutam pacientii dependenti sa dezvolte si sa indeplineasca obiective de tip SMART. Acestea le permit pacientilor sa masoare progresul tratamentului – cu pasi mici, dar semnificativi. Obiectivele SMART trebuie sa fie: S=Specifice, M=Masurabile, A=Realizabile (Achievable), R=Relevante si T=ancorate in Timp. Cateva exemple de astfel de obiective:
- Abstinenta de la alcool, droguri si jocuri de noroc;
- Rezolvarea problemelor financiare prin apelarea la un consilier de datorii;
- Psiho-educatia in prevenirea recaderii;
- Adoptarea unui nou stil de viata sanatos printr-o dieta echilibrata, exercitiu fizic si terapii creative;
- Reconstructia relatiilor cu familia, prietenii si colegii.
In cadrul grupurilor de Jucatori de Noroc Anonimi pe care terapeutii nostri le consiliaza folosind modelul celor 12 Pasi, pacientii isi pot impartasi experientele, sprijinindu-se reciproc.
Ce inseamna jocul patologic?
Dependenta de jocuri de noroc, cunoscuta de asemenea ca ludomania sau jocul patologic de noroc , este o tulburare de control al impulsurilor. Persoanele cu aceasta tulburare nu isi pot controla impulsul de a juca, chiar daca acest lucru ii afecteaza in mod direct sau pe cei apropiati.
Sunt foarte preocupati de jocul de noroc (de ex. ganduri recurrente si planificarea detaliata pentru urmatorul joc, eforturi fara success de a controla, reduce sau inceta sa joace, stari de anxietate si iritabilitate atunci cand nu joaca). Chiar atunci cand stiu ca este foarte putin probabil sa castige, cand nu isi mai permit sa piarda, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc continua sa joace. Fara asistenta specializata le este imposibil sa controleze, reduca sau sa renunte la acest comportament.