Depasirea stigmei dependentei

Unul dintre cele mai mari obstacole in a cere ajutor pentru tratarea dependentei de alcool si droguri il reprezinta stigmaasociata acestei tulburari. Noua din zece persoane cu probleme de dependenta au declarat ca au fost stigmatizati si discriminati din aceste motive.

Stigmatizarea este o atitudine negativa impusa de societate fata de cei pe care ii considera persoane “anormale”. Este o reactie preconceputa determinata de frica si ignoranta. Este larg raspandita atat in Romania, cat si in tari mai dezvoltate, ca Marea Britanie.

Este dovedit stiintific ca dependenta este o tulburare mentala. Insa preconceptia ce catalogheaza dependenta de alcool si de droguri ca slabiciune sau defect moral este atat de raspandita in societate, incat multe persoane contesta rezultatele cercetarilor stiintifice. Atunci cand se vorbeste despre acest subiect, imediat se aud replici ca: “Fiul ei este un alcoolic! Ea trebuie sa fie o mama rea!” sau “Un alt dependent mort.”

Efectele stigmatizarii asupra persoanelor implicate

Persoanele care sufera de o tulburare mintala de multe ori spun ca stigmatizarea este mai rea decat afectiunea in sine. Imaginati-va cum ar fi daca persoanele cu diabet sau boli cardiovasculare ar fi tratate la fel.

Stigma asociata cu dependenta duce la sentimente de rusine, furie, vinovatie si conflicte in familie. Stresul determinat de astfel de situatii poate provoca probleme medicale si sociale pentru partenerul si copii persoanei dependente.

Efectele caracteristice ale stigmatizarii si discriminarii sunt:

  • Ascunderea tulburarii din motive de rusine si jena;
  • Izolarea si excluderea;
  • Reticenta in a cere ajutor – ceea ce face ca eventuala recuperare sa decurga mult mai dificil;
  • Pierderea locului de munca, a caminului sau a familiei;
  • Desi compania a investit timp si bani intr-un angajat candva foarte competent, in cazul aparitiei unor astfel de probleme, compania ignora situatia si demite persoana respectiva.

Cum sa gestionati stigma legata de dependenta de alcool si droguri

Acceptarea

Acceptati ca suferiti de o tulburare, o tulburare tratabila, si ca nu este vina dvs. Recuperarea dupa dependenta de alcool si de droguri este posibila.

Participati la un grup de auto-ajutor ca Alcoolici Anonimi/Narcotici Anonimi

Participarea la reuniunile Alcoolicilor Anonimi/Narcoticilor Anonimi va deschide usa spre o noua comunitate de sprijin reciproc in problema dependentei. Cea mai importanta experienta in aceste grupuri este realizarea faptului ca “nu sunteti singur”. In plus, acum exista mai multe filiale ale grupului Al-Anon (o ramura a grupurilor de Alcoolici Anonimi, care ajuta familiile afectate sa gestioneze dependentelede alcool si droguri) si in Romania.

Cautati tratament oferit de specialisti in domeniu

La Castle Craig am descoperit ca aspectul educational al reabilitarii aduce o mare usurare pacientilor nostri, intrucat inteleg ce este in neregula. Astfel afla ca nu este vina lor, ca se pot insanatosi si ca pot trai o viata normala, fara alcool sau droguri. Terapia psihologica si sprijinul primit prin programul de tratament rezidential ajuta la restabilirea respectului de sine si la depasirea modelelor distructive de gandire care duc la recadere.

Nu va izolati

Vorbiti cu familia si prietenii despre ceea ce simtiti si despre grijile dvs. legate de problemele cu alcool si droguri. Ei vor fi recunoscatori ca sunteti sinceri si deschisi cu ei si pot sa va fie de mare ajutor in procesul de recuperare.